• partner

 • partner

 • partner

 • Homepage
 • >
 • Blog
 • >
 • Hyper-converged infrastructuur: hype, hyper, hyperst?

Blog

 • Hyper-converged infrastructuur: hype, hyper, hyperst?

  30.12.16 | Door: Telindus

  We kennen ze allemaal nog wel, de flippo’s in de jaren '90, de diverse voetbalplaatjes verzamelwoede en natuurlijk de WK-wuppies. Allemaal stuk voor stuk een hype. Ook in de IT lijken nieuwe ontwikkelingen net zo snel op te komen en te verdwijnen als deze rages van vroeger. Zo lijkt het erop dat de hyper-converged infrastructuur ook een hype aan het worden is. En of dat nog niet genoeg is, plakken ze er zelfs het woord ‘hyper’ voor. Alsof het meer is dan een hype. Maar wat is het nu precies en moeten we er wel wat mee?

  Wat vooraf ging aan hyper-converged infrastructuren
  Eind jaren ’90 beheerde ik ongeveer 50 fysieke servers, die allemaal hun eigen taak hadden in de infrastructuur. Iedereen die al wat langer meeloopt kent ze wel: Domain Controller, Print server, File server en natuurlijk de mail- en database servers. Allemaal losse systemen, want het mocht niet zo zijn dat de ene functionaliteit de andere in de weg zou zitten. Of nog erger, een storing aan de ene functionaliteit die de andere onbereikbaar zou maken. Nee, isoleren was de beste optie! Maar dat resulteerde vaak in hardware die voor nog geen 15 procent belast werd.

  Vanaf 2005 werd virtualisatie steeds meer de standaard. Meerdere virtuele systemen samen op één fysieke server. Dat is nu de normaalste zaak van de wereld. Zeker in het geval van virtualisatie gecombineerd met microsegmentatie kan de beveiliging binnen deze omgeving gegarandeerd worden. Ondanks dat het een ideale oplossing is, werd de beheerlast niet minder, mede door de diverse componenten die hierbij komen. Destijds waren er vele controles, troubleshooters op het moment dat onderdelen niet samenwerken. En de support tickets waarbij een verwijzing van het kastje naar de muur veel voorkwam.

  Als antwoord op die vele onderdelen die allemaal een eigen beheer-interface hebben, zijn er een groot aantal converged-oplossingen te verkrijgen bij diverse fabrikanten. Allemaal met hun eigen validated design, zodat één oplossing verkregen wordt die optimaal samenwerkt. Er zijn fabrikanten die alleen voorzien in een validated design, om zo een goed werkende omgeving te krijgen. Andere fabrikanten voorzien ook in een centrale beheer-interface, één interface voor de gehele omgeving. En sommige fabrikanten schroeven het gehele rack kant-en-klaar voor je in elkaar. Maar toch….

  Past hyper-converged wel bij ons?
  Dan is er de nieuwste generatie van virtuele infrastructuren: hyper-converged. Het lijkt de magische oplossing. ‘One infrastructure to rule them all’ om het zo te zeggen. Mijn collega Sebastian Grandjean Perrenod Comtesse vroeg zich al eerder af of het een standaard is die toch niet past. Het lijkt soms wel een hype te zijn om hyper-converged te gaan. Je hoort er niet bij als je geen hyper-converged oplossing in huis hebt. Nederlanders zijn van nature afwachtend en nuchter, dus wij voelen die druk niet zo. Dat merken we dan ook in onze dagelijkse werkzaamheden. “Past hyper-converged wel bij ons?”, is een vraag die we vaak krijgen. Het antwoord is dan steevast: “Dat zou kunnen.”

  Voordelen van hyper-converged
  Het antwoord op die vraag is namelijk net zo eenvoudig als complex. In een groot aantal gevallen is het een goede oplossing. Er zijn een aantal logische voordelen te bedenken, zoals het lineair schalen van capaciteit en performance en het ontbreken van de desinvestering in een te grote storage arrays op voorhand. Echter, het grootste voordeel van hyper-converged oplossingen is te vinden in de zachte kosten voor een bedrijf.

  De beheerlast van een hyper-converged oplossing is vaak lager dan het beheer van de losse onderdelen. In een omgeving waar een klein team of zelfs één persoon het beheer uit moet voeren, kan dit een groot voordeel zijn. Door het terugdringen van de beheerlast van de infrastructuur, blijft er meer tijd over om te innoveren. Het opzetten van een testomgeving, waar eerder nooit tijd voor gevonden kon worden, behoort ineens tot de mogelijkheden. De implementatie van microsegmentatie om de beveiliging op te schroeven, is goed te onderzoeken. Niet alleen door die lagere beheerlast, maar ook omdat deze functionaliteit vaak door de hyper-converged oplossingen gefaciliteerd wordt.

  Extra mogelijkheden bij hyper-converged infrastructuren
  Met hyper-converged kan tegenwoordig nog meer. In de single-pane-of-glass web interface wordt niet alleen voorzien in de juiste beheer tools, maar ook in centrale monitoring waar alle belangrijke onderdelen van de oplossing in opgenomen zijn. In de huidige versies van de hyper-converged oplossing voorziet deze monitoring niet alleen in gegevens over de hardware, maar ook de virtuele omgeving die op de oplossing draait wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Welke VM verbruikt de meeste CPU cycles, disk IO’s en netwerkverkeer? Allemaal gegevens die bottlenecks op tijd kunnen aantonen, zodat hier tijdig op ingesprongen kan worden.

  De meeste hyper-converged oplossingen voorzien inmiddels ook in de mogelijkheid om bijvoorbeeld ‘compute-only’ of juist ‘storage-heavy’ nodes toe te voegen, waardoor het lineaire groeipad niet lineair hoeft te blijven. Het is soms ook mogelijk om de storage van de hyper-converged oplossing beschikbaar te krijgen buiten die oplossing, denk hierbij aan een centrale file server. En door soms toch één specifiek infrastructuuronderdeel toe te voegen aan een hyper-converged oplossing, wordt het een standaard die meer en meer gaat passen. Hierdoor krijgt hyper-converged steeds meer potentiele gebruikers.

  In mijn optiek is hyper-converged dus geen hype, maar een mogelijkheid die zeker overwogen moet worden. Dus laten we de Nederlandse nuchterheid achter ons laten en deze, inmiddels al niet meer nieuwe, speler in de infrastructuurmarkt niet langer negeren. Hyper-converged is niet het antwoord op alle vragen, maar het is ook geen hype meer. Hyper-converged is hier om te blijven en het zou zomaar een oplossing voor jou kunnen zijn.

  Auteur: Pascal de Wild, Pre-Sales Consultant in het Datacenter Team bij Telindus

Meest gelezen op IT Executive

Meest bekeken partnercontent