• partner

 • partner

 • partner

Blog

 • Winvision en D&A medical group faciliteren netwerkgroep voor CMIO’s

  16.10.15 | Door: Yellow Communications

  De CMIO is een betrekkelijk nieuwe rol in ziekenhuizen. De Chief Medical Information Officer of medisch informatiemanager verbindt informatisering met de medische praktijk.  De CMIO’s zijn artsen, vaak nog pioniers, die grotendeels zelf hun rol moeten vormgeven en soms hun positie moeten bevechten. Winvision en D&A medical group faciliteren een netwerkgroep om CMIO’s de gelegenheid te geven ervaringen met elkaar te delen en om een beeld te krijgen van hun uitdagingen en behoeften. Doel is om daarmee de kwaliteit van de informatisering binnen de ziekenhuizen te verbeteren.

  Het idee voor de netwerkgroep ontstond tijdens een bezoek aan HIMSS, het internationale  ZorgICT congres. Daar werd duidelijk dat de rol van de CMIO steeds belangrijker wordt voor ziekenhuizen, maar dat de invulling van die rol niet altijd helder is. Bij de trip naar HIMSS was Nicolette Verduin aanwezig, arts en directeur bij D&A en voorheen onder meer werkzaam als medisch informatiemanager bij het Máxima Medisch Centrum. Zij merkte ook de behoefte aan een collegiaal overlegplatform: “Nu de zorginformatisering zich verder ontwikkelt is het noodzakelijk dat iemand vanuit de medische invalshoek mede de regie voert over de ICT-toepassingen. Als er binnen een ziekenhuis al een CMIO is aangesteld, dan heeft hij of zij niet alleen een grote uitdaging, maar staat hij er in de eigen organisatie ook vaak nog grotendeels alleen voor. Dan is het prettig om met collega’s in min of meer dezelfde positie in een open sfeer van gedachten te kunnen wisselen.”

  Gesprekspartner voor informatisering
  Han Kusters, directeur ICT Strategy van Winvision: “Zorginformatisering moet je niet overlaten aan ICT’ers. Het liefst zie je een medicus met voeling voor IT die openstaat voor verandering in de rol van CMIO. Veel ziekenhuizen worstelen nog met de invulling van de functie. Ze willen bijvoorbeeld liever niet een goede arts voor een of meer dagen in de week aan de zorg onttrekken. Anderzijds snappen ze dat je de verbinding met de werkvloer moet maken. Bovendien zijn de CMIO’s zelf ook nog erg op zoek naar een goede afbakening van het werkterrein.” Om die reden is het belangrijk een platform voor de CMIO’s te creëren.

  Klein beginnen
  “We beginnen, op verzoek van de CMIO’s, klein met deze netwerkgroep”, vervolgt Han. “We zitten drie à vier keer per jaar bij elkaar met circa vijftien deelnemers uit verschillende ziekenhuizen. Het clubje is bewust nog klein, omdat het voor de deelnemers vooral interessant is om met collega’s te overleggen die in dezelfde fase zitten en met soortgelijke problematiek te maken hebben.” Het animo voor de netwerkgroep was groot, bleek al direct in Chicago bij HIMSS.

  Ann Ouvry, directeur bij D&A en als programmadirecteur betrokken bij EPD-implementaties van alle grote leveranciers: “We overleggen in het netwerk over actuele thema’s die het werkproces van artsen raken, zoals diagnosethesaurus, participatie van patiënten en de analyse van data voor het verbeteren van kwaliteit van zorg. Het is heel leerzaam en inspirerend om te zien hoe collega’s naar zaken kijken en uitdagingen aangaan. En ook voor ons zijn de dynamiek en de ontwikkelingen van het vak bijzonder interessant.”

  Deelnemers zijn CMIO’s van academische, algemene en perifere ziekenhuizen. 

trefwoorden

zorgict |winvision |cmio |

Meest gelezen op IT Executive

Meest bekeken partnercontent