• partner

 • partner

 • partner

Blog

 • Software defined networking is voor meeste bedrijven nog een brug te ver

  30.06.15 | Door: Yellow Communications

  Vorig jaar vierde Gartner de twintigste verjaardag van de befaamde Hype Cycle for Emerging Technologies. Thema was de groei naar digitale volwassenheid. Het is voor ondernemers en CIO’s zaak om de juiste technologie op het juiste moment op te pikken. Niet te ver voor de troepen uitlopen en je eigen tempo bepalen. Dat geldt zeker voor Software Defined Networking (SDN). 

  In het rapport van Gartner wordt van meer dan 2.000 technologieën aangegeven in welke fase van het adoptieproces ze zich bevinden. Een van de hypes in wording is Software-Defined Anything, zoals Gartner het noemt. Alles is tegenwoordig Software-Defined: datacentra, infrastructuren, netwerken en storage. 

  Grote belofte
  De grafiek van de hype cycle geeft weer hoe een nieuwe technologie de hele cyclus van grote belofte naar geaccepteerd product doorloopt. Na de introductie van de nieuwe technologie ontstaat meestal een torenhoog verwachtingspatroon (‘peak of inflated expectations’) en op een gegeven moment is de hype een feit. Als de overdreven verwachtingen vervolgens niet worden waargemaakt, overheerst de teleurstelling in de markt. Als de technologie deze fase overleeft, komt er langzaam weer meer belangstelling voor. Na verloop van tijd treedt er consolidatie op als (potentiële) gebruikers de nieuwe technologie hebben omarmd. Met SDN staan we volgens Gartner nog helemaal aan het begin. Volledige marktacceptatie kan nog wel vijf tot tien jaar duren. 

  Desondanks ziet Brocade de toekomst voor SDN nu al rooskleurig in. 54 procent van de EMEA-partners en systems integrators verwacht dat SDN en zijn evenknie NFV (Network Functions Virtualization) de komende twee jaar de belangrijke trends zijn. Achttien procent zet dergelijke technologieën al in en 62 procent evalueert op dit moment SDN en NFV, of overweegt dat binnen een jaar te doen. Slechts achttien procent heeft géén plannen op het gebied van SDN en NFV.

  Ook volgens IDC zal Software-Defined N etworking een enorme vlucht nemen. Het zijn vooral de nieuwe bedrijfskritische toepassingen op het gebied van cloud computing, mobiliteit, big data en het Internet of Things die de vraag naar flexibele netwerken doen toenemen. De totale marktomvang voor SDN zal groeien van 960 miljoen dollar vorig jaar tot 8 miljard dollar in 2018. 

  Eenduidige definities ontbreken
  Dat klinkt allemaal veelbelovend, maar eenduidige definities van SDN of NFV zijn ver te zoeken. Een whitepaper van Telindus geeft enig houvast: Software defined networking, functionaliteit vóór techniek. De ontwikkeling van SDN is volgens de samenstellers een gevolg van de steeds verdergaande virtualisatietrend in het datacenter. Waar men begonnen is met het virtualiseren van servers, volgden ook de desktops en is men nu klaar voor de volgende stap: het virtualiseren van het netwerk. SDN is simpel gezegd het loskoppelen van de hardware, zoals routers en switches, van de software (de intelligentie). Techniek en functionaliteit worden ontkoppeld. Een gevolg en belangrijk voordeel hiervan is dat het netwerk leveranciersonafhankelijk kan opereren. Net als bij de x86-servers zijn switches straks volledig inwisselbaar. Met SDN wordt het gemakkelijker om de techniek uit te besteden en zelf de regie in handen te houden. Tot zover de theorie.

  SDN is geen plug and play
  Maar hoe gedraagt SDN zich in de praktijk? Nogal weerbarstig, zo is mijn ervaring. SDN is namelijk geen plug and play product, maar een concept dat veel R&D-investeringen en (handmatige) configuraties vereist. Interoperabiliteit tussen de verschillende netwerkcomponenten is geen vanzelfsprekendheid. Alles draait om testen, testen en nog eens testen. Omdat het concept nogal abstract is, gaan klanten waarschijnlijk pas de potentiële voordelen van SDN zien als ze het datacenter op orde hebben. Bovendien is het voor veel bedrijven lastig om zich te ontworstelen uit de wurggreep van de OEM’s die strikt voorschrijven wanneer netwerkapparatuur aan vervanging toe is. 

  Open Compute
  Voor veel bedrijven is een ‘Rip and Replace’-strategie echter geen optie. De traditionele hardware business draait daarom nog wel een tijdje door. Alleen Google en Facebook trekken hun eigen plan. Zo startte Facebook in 2011 Open Compute, een open source datacenterproject. De opening van een compleet nieuw datacenter in het Zweedse Luleå was een mijlpaal, omdat in dit datacenter alleen nog maar servers en netwerkapparatuur worden gebruikt die door Facebook zelf zijn ontworpen. Door zich vendor-neutraal op te stellen, bespaart Facebook niet alleen kosten, maar is het ook koploper op het gebied van duurzame energie. 

  Open standaarden
  SDN is op zich goed nieuws voor klanten die niet langer hun lot volledig in handen willen leggen van één traditionele OEM. Onder het mom van interoperabiliteit wordt CIO’s immers wijsgemaakt dat netwerkonderdelen en andere producten van een en dezelfde leverancier nu eenmaal beter samenwerken. In werkelijkheid zorgt SDN met zijn open standaarden en platformen voor een evolutie in de netwerkwereld. Slimme CIO’s zullen uiteindelijk kiezen voor geïntegreerde best-of-breed oplossingen, waarbij het in principe niet meer uitmaakt of de producten afkomstig zijn uit de fabrieken van Cisco, Dell, Arista Networks, A10 Networks, Silver Peak, VMware, HGST of Supermicro. SDN is a gradual transition. It’s still a few years away. Gartner zou wel eens gelijk kunnen hebben. 

  David Howard. Services, Server and Storage Product Manager EMEA bij Curvature

Meest gelezen op IT Executive

Meest bekeken partnercontent