• partner

 • partner

 • partner

Blog

 • ‘Brite-box’ switches zijn geen plug-and-play apparaten

  11.05.15 | Door: Yellow Communications

  Virtualisatie, oftewel de ontkoppeling tussen hard- en software, is een onomkeerbare trend. Bij een software defined infrastructure wordt de hardware ondergeschikt gemaakt aan de functionaliteit. Om in te kunnen spelen op de ‘decoupling’-trend zijn organisaties naarstig op zoek naar concrete manieren om SDN-achtige strategieën uit te voeren. ‘Brite-box’ switching is volgens Gartner in deze context een reële optie.

  Discussies op congressen en social media worden vooral gedomineerd door buzzwoorden zoals software defined networking (SDN), de cloud en het Internet of Things (IoT). Als je alle claims en beloftes mag geloven, staan we aan de vooravond van een nieuwe innovatiegolf die zijn weerga niet kent. De IT-wereld zal drastisch veranderen. Kenners van de Gartner Hype Cycle weten echter wel beter. Na alle overspannen verwachtingen volgt onvermijdelijk de fase van desillusie. Het realisme keert vanzelf weer terug.

  ‘Branded Switching + White-Box Switching = Brite-Box Switching’, zo luidt de definitie van Gartner dat bij zijn klanten een toenemende belangstelling signaleert voor deze oplossing.
  ‘Network disaggregation is cool’, zo luidt de titel van een eerdere blog. Vandaag de dag  maken bijna alle grote ondernemingen nog gebruik van traditionele (geïntegreerde) switches van bekende leveranciers zoals Cisco, HP, Arista en Juniper. Alleen household names zoals Google, Amazon en Facebook zijn al in staat om delen van hun netwerken anders in te richten. Zij profiteren van de wet van de grote aantallen en gebruiken white-box switches die een aantal voordelen hebben ten opzichte van traditionele switches, waaronder een vijf tot zeven maal lagere CapEx per poort, geringere vendor lock-ins en een verhoogde programmeerbaarheid en flexibiliteit in software. Gartner voorspelt dat tegen 2018 het aandeel niet-traditionele switches goed zal zijn voor meer dan 10 procent van alle wereldwijd uitgeleverde datacenterpoorten. In 2013 bedroeg dit marktaandeel nog slechts minder dan 4 procent.

  Brite-box switching is in wezen een hybride tussenvorm en houdt het midden tussen traditionele switching en merkloze white-box switching. Hierdoor is het mogelijk om netwerksoftware te draaien op gecertificeerde hardware van andere leveranciers. Brite-box switching vereenvoudigt het aanschafproces van hardware, in tegenstelling tot de traditionele benaderingen van switching. Het verbetert tegelijkertijd het beheer en stroomlijnt het integratieproces van hardware en software.

  Bedrijven die geloven dat ze substantiële CapEx-besparingen kunnen behalen door zomaar over te stappen op brite-box switching, komen echter bedrogen uit. Bijgaand enkele kanttekeningen bij het fenomeen. Wat zijn de belangrijkste voordelen en valkuilen? Hoe maken IT-managers een weloverwogen keuze? Wanneer weten ze of brite-box switching de juiste strategie is voor hun organisatie?

  De kostenbesparingen worden in de praktijk meestal overschat. Een eerste vergelijking tussen de hardware kosten van een brite-box switch versus een traditionele switch valt positief uit in het voordeel van een brite-box. De besparingen op CapEx lijken op het eerste gezicht enorm. Organisaties zijn echter geneigd om de arbeidskosten te negeren. Bij een implementatie in eigen beheer zijn programmeurs en ontwikkelaars nodig die de software schrijven, aanpassen en onderhouden. Uitbesteding aan een leverancier die een kant-en-klare brite-box oplossing levert, biedt ook geen soelaas, omdat deze er ook niet aan ontkomt om naast de hardwarekosten ook softwarematige klantspecifieke aanpassingen en ondersteuning door te berekenen.

  Bedrijven die desondanks kiezen voor een brite-box moeten zich realiseren dat de CapEx besparingen zich niet op de korte termijn maar pas op de lange termijn zullen uitbetalen. Omdat de initiële aanschaf van een brite-box gepaard gaat met hoge arbeidskosten moeten ze rekening houden met een langere pay back-periode. Het break-even punt ligt verder weg. Brite-boxes zijn nu eenmaal geen plug-and-play apparaten. IT-managers van grote bedrijven mogen er geen overspannen verwachtingen van hebben. Voordat een brite-box kan worden geactiveerd, zal er eerst klantspecifieke software geschreven moeten worden die getest wordt en waarbij de nodige ondersteuning komt kijken.

  Een ding is zeker, de adoptie van brite-box switching zal de leveranciersrelatie de komende jaren op zijn kop zetten. Dankzij brite-box switching zijn hardware en software niet langer aan elkaar gekoppeld. IT-managers kunnen zich bevrijden uit de wurggreep van hardwareleveranciers die zich in het verleden staande wisten te houden dankzij de vendor lock-ins. Moderne ondernemingen laten zich echter niet langer ringeloren en proberen koste wat kost vendor lock-ins te vermijden. Dit zorgt voor de nodige reuring in de markt.

  De huidige status quo waarbij ondernemingen hun hardware, software en het onderhoud afnemen bij een en dezelfde leverancier wordt ter discussie gesteld door grote ondernemingen en uitdagers in de markt, zoals Arista, Cumulus en VMware. In het tijdperk van ontkoppeling wordt het steeds duidelijker dat de FUD-boodschap, die traditionele hardware leveranciers brengen, niet meer werkt en ook vendor lock-ins hebben hun langste tijd gehad. Bedrijven en leveranciers zullen zich moeten aanpassen aan deze drastische veranderingen in de markt.

  De ontkoppeling van de hardware en software zal het aanbestedingstraject voor de aanschaf van hardware en onderhoudsdiensten in de nabije toekomst verder stroomlijnen. Het is echter belangrijk dat ondernemingen niet blind meeliften op elke nieuwe trend, maar bedachtzaam zijn op de mogelijke valkuilen die bij het overstappen op brite-box switching kunnen optreden.

  Bij Curvature hebben we ons altijd sterk gemaakt voor bedrijven die betere bedrijfsresultaten willen realiseren door het vermijden van vendor lock-ins. Ook ten aanzien van brite-box oplossingen zullen wij een heldere strategie ontwikkelen die erop gericht is bedrijven en instellingen eerlijk te adviseren over de meest geavanceerde datacentra en de meest efficiënte netwerkoplossingen die vandaag de dag voorhanden zijn.

  David Howard. Services, Server and Storage Product Manager EMEA bij Curvature

trefwoorden

virtualisatie |curvature |

Meest gelezen op IT Executive

Meest bekeken partnercontent